Programe educaționale

Salvați Copiii România are ca priorităţi prevenirea şi reducerea abandonului şcolar, precum și protecția copiilor cu părinții plecați în străinătate. Programele noastre educaționale cuprind grădinițe estivale pentru copiii din comunități sărace și izolate, programe de reintegrare școlară sau de sprijin pentru învățare.
Din 1998, am inclus în programele de prevenire și reducere a abandonului școlar 211.127 de copii, iar din 2010 în programele de protecţie a copiilor ai căror părinţi muncesc în alte state, peste 14.500 de copii şi 9.500 de adulţi.

Educație preșcolară (1998-2024)

Plecând de la premisa că accesul la grădiniță determină o mai bună integrare școlară, Salvați Copiii a dezvoltat programul multianual de educație preșcolară destinat, în special, copiilor romi din comunități vulnerabile social. 10.009 copii au fost înscriși în 590 de grupe de grădinițe (inclusiv grupe estivale), părinții beneficiind de consiliere și suport material.

Impactul educației preșcolare în prevenirea abandonului școlar este însemnat: 97% dintre copiii care frecventează grădinițele estivale finalizează învățământul primar.

Programul Școală după Școală (2004-2024)

Programul Școală după Școală constă în organizarea de grupe de pregătire şcolară, organizarea de activități de socializare și oferirea de suport material (alimente, rechizite, igienico-sanitare), consiliere socială, psihologică și juridică. În fiecare an, copiii participă la activitățile școlare susținute de cadre didactice și beneficiază, alături de părinții lor, de servicii sociale, juridice și acompaniere medicală. Până în prezent, 48.299 de copii au beneficiat de suport în programul de prevenire a abandonului școlar Școală după Școală și Educație Remedială.

Programul A Doua Șansă (2001-2024)

Programul de integrare/reintegrare școlară „A Doua Şansă” a cuprins peste 4.900 de copii și tineri care nu au fost niciodată înscriși în sistemul de învăţământ și celor care au abandonat școala și au depășit vârsta de școlarizare, prin oferirea de cursuri intensive pentru ciclul primar și sprijin pentru susținerea anilor școlari gimnaziali. Pe lângă serviciile de pregătire școlară în vederea recuperării anilor pierduți de școală, au fost oferite servicii sociale și juridice, precum şi sprijin material constând în alimente şi rechizite în funcţie de nevoile identificate.

Totodată, 147.895 de copii au beneficiat de condiții mai bune pentru frecventarea școlii în siguranță și de metode de învățare îmbunătățite prin dotarea a școlilor cu rechizite și mobilier școlar și formarea cadrelor didactice și a altor specialiști.

Educație pentru copii singuri acasă (2010-2024)

Studiul sociologic reprezentativ național realizat de Salvaţi Copiii în 2022 a relevat că în perioada iunie 2021-iunie 2022, 536.000 de copii, aproape 14% dintre copiii din România aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Plecarea părinților poate genera consecințe negative asupra copiilor rămași acasă, atât din punct de vedere emoțional, cât și educațional și social. Totodată, lipsa părinților poate crea probleme în accesul copiilor la servicii de sănătate și educaționale, la protecție juridică sau la beneficii sociale. Din aceste motive, oferim acestor copii asistență socială, sprijin psihologic și educațional și încurajăm comunicarea cu părinţii aflaţi în străinătate.

Programul a cuprins peste 14.500 de copii și 9.500 de adulți, persoane în grija cărora au rămas copiii și părinţi, în programe locale organizate în Bucureşti şi 18 judeţe. În 2015, a fost lansat primul serviciu de consiliere telefonică și online din România pentru a-i consilia și a le oferi informații utile părinților și copiilor afectați de migrația economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar și specialiștilor din domeniul protecției drepturilor copilului. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu și copiilor, precum și o secțiune interactivă prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care oferă în timp util răspunsuri prin e-mail.

Ca rezultat al activităților Salvați Copiii de lobby și advocacy, cadrul legal care reglementează domeniul a fost îmbunătățit în 2013, prin introducerea în Legea 272/2004, de protecție și promovare a drepturilor copilului, a unei secțiuni separate pentru protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate (capitolul VI- secțiunea IV) şi ulterior, în 2022, prin introducerea de modificări în cadrul secţiunii.

Peste 130.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, respectiv la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării, prin caravane locale de informare în 1.500 de localităţi.

Exprimă-ți opinia despre partidele politice

Participă la sondajul privind implicarea partidelor pentru copii

Cere partidelor să prioritizeze investițiile pentru copii