Salvați Copiii România are ca priorităţi prevenirea şi reducerea abandonului şcolar, precum și protecția copiilor cu părinții plecați în străinătate. Programele noastre educaționale cuprind grădinițe estivale pentru copiii din comunități sărace și izolate, programe de reintegrare școlară (A Doua Șansă) sau de sprijin pentru învățare (Școală după Școală) și, pentru copii și școli, asigurarea dispozitivelor digitale necesare cursurilor online din școli.
Din 1998, am inclus în programele de prevenire și reducere a abandonului școlar 41.300 de copii.
Plecând de la premisa că accesul la grădiniță determină o mai bună integrare școlară, Salvați Copiii a dezvoltat programul multianual de educație preșcolară destinat, în special, copiilor romi din comunități vulnerabile social. 7.000 de copii au fost înscriși în 405 de grupe de grădinițe (inclusiv grupe estivale), părinții beneficiind de consiliere și suport material.
Impactul educației preșcolare în prevenirea abandonului școlar este însemnat: 97% dintre copiii care frecventează grădinițele estivale finalizează învățământul primar.
Programul Școală după Școală constă în organizarea de grupe de pregătire şcolară, organizarea de activități de socializare și oferirea de suport material (alimente, rechizite, igienico-sanitare), consiliere socială, psihologică și juridică. În fiecare an, peste 1.000 de copii participă la activitățile școlare susținute de cadre didactice și beneficiază, alături de părinții lor, de servicii sociale, juridice și acompaniere medicală.
Programul de integrare/reintegrare școlară „A Doua Şansă” a cuprins peste 4.200 de copii și tineri care nu au fost niciodată înscriși în sistemul de învăţământ și celor care au abandonat școala și au depășit vârsta de școlarizare, prin oferirea de cursuri intensive pentru ciclul primar și sprijin pentru susținerea anilor școlari gimnaziali. Pe lângă serviciile de pregătire școlară în vederea recuperării anilor pierduți de școală, au fost oferite servicii sociale și juridice, precum şi sprijin material constând în alimente şi rechizite în funcţie de nevoile identificate.
Plecarea părinților poate genera consecințe negative asupra copiilor rămași acasă, atât din punct de vedere emoțional, cât și educațional și social. Lipsa părinților poate crea probleme în accesul copiilor la servicii de sănătate și educaționale, la protecție juridică sau la beneficii sociale. Din aceste motive, oferim acestor copii asistență social, sprijin psihologic și educațional și încurajăm comunicarea cu părinţii aflaţi în străinătate.
Programul a cuprins peste 9.500 de copii și 6.600 de adulți, persoane în grija cărora au rămas și copii, în 17 centre locale. În 2015, a fost lansat primul serviciu de consiliere telefonică și online din România (HelpLine 0800.070.040) pentru a-i consilia și a le oferi informații utile părinților și copiilor afectați de migrația economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar și specialiștilor din domeniul protecției drepturilor copilului. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu și copiilor, precum și o secțiune interactivă prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care oferă în timp util răspunsuri prin e-mail. Peste 7.500 apeluri/mesaje au fost primite și efectuate/transmise prin intermediului serviciului de consiliere, iar site-ul a avut peste 101.000 de vizitatori unici.