În România există zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi prematur au șanse minime de supraviețuire din cauza insuficientei finanțări, a numărului mic de incubatoare sau alte echipamente medicale moderne vitale.
O parte din cei 1.200 de bebeluși care pierd lupta cu viața ar avea mai multe șanse de supraviețuire dacă dotăm corespunzător spitalele.
Continuarea tendinței de creștere a bugetului pentru sănătate, pentru atingerea mediei europene de aproape 10% din PIB alocate pentru sănătate. România alocă anual aprox. 5,2%. Resursele financiare vor permite modernizarea infrastructurii medicale (maternități, cabinete medicale școlare, spitale de pediatrie etc.), asigurarea personalului medical necesar și derularea de campanii de informare pentru prevenirea îmbolnăvirilor la copii și părinți.
Asigurarea accesului la un medic de familie tuturor femeilor însărcinate și tinerelor mame și derularea continuă a programelor comunitare de educație sanitară și de nutriție infantilă, în special în zonele defavorizate, unde, una din cinci gravide nu se află în evidenţa unui medic de familie, iar două treimi dintre acestea nu au făcut nicio ecografie în timpul sarcinii.
Sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor și în respectarea programului național de vaccinare, prin implicarea activă a moaşelor și a serviciilor de asistență socială. De asemenea, o rețea de specialişti în obstetrică şi medicina neonatală extinsă echilibrat la nivelul fiecărui județ va permite preluarea în timp util și îngrijirea corespunzătoare a gravidelor și a copiilor cu risc.