Știri

Vot obligatoriu în Belgia pentru copiii între 16 și 18 ani

Curtea Constituțională belgiană a decis că adolescenții peste 16 ani sunt obligați să voteze la alegerile europene de pe 9 Iunie. Această decizie vine în contextul în care votul este obligatoriu în Belgia pentru cetățenii de peste 18 ani.

Modificările recente ale sistemului de vot din Belgia permit copiilor între 16 și 18 ani,să participe la alegerile europarlamentare. Această decizie a autorităților din Belgia urmează exemplul Austriei, Germaniei, Greciei și Maltei, care au adoptat măsuri similare.

Decizia de a implica adolescenții de 16 și 17 ani în alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 este văzută pozitiv, deoarece recunoaște drepturile tinerilor de a participa la procesul democratic și de a influența politicile europene. Aproximativ 270.000 de tineri din Belgia, inclusiv 13.000 rezidenți în străinătate, vor beneficia de această măsură.

Deși votul este obligatoriu în Belgia pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei de 16 și 17 ani, acești tineri nu vor fi sancționați dacă nu se prezintă la urne, spre deosebire de adulți. Adulții care nu votează pot primi amenzi între 40 și 80 de euro, iar la repetarea infracțiunii, amenda poate crește la 200 de euro. Totuși, în practică, aceste amenzi sunt rareori aplicate.

Foto: 9 mai 2023. Copiii belgieni între 15 și 17 ani se înregistrează pentru alegerile europarlamentare / Belga – politico.eu

Sursa